www.online-gitaarlerenspelen.com
Online gitaar leren spelen in 7 dagen!
IETS VOOR JOU?
Categorieën
Gitaar suggestie
Meest recente reacties
Gitaar geschiedenis: Leer over de geschiedenis van de gitaar.

 

Slechts weinig instrumenten hebben een voorgeschiedenis van meer dan 500 jaar. De voorloper van de gitaar was de gitara, een instrument dat gebruik werd bij de oude Grieken. Dit was geen gitaar zoals we ze nu kennen, maar heeft er zeer veel van weg. Het succes van zowel de Spaanse Vihuela da mano, als de Italiaanse renaissancegitaar, heeft bijdragen tot de ontwikkeling van de Guitarra Española. Deze rijkelijk versierde en met vijf dubbele snaren bespannen barokgitaar is ontstaan in Spanje op het einde van de zestiende eeuw.

 

Rond 1780 wordt er nog een zesde paar snaren toegevoegd aan de Guitarra Española. De meeste zeskorige gitaren zijn in Spanje gebouwd in Cádiz. Bijna gelijktijdig worden de zes koren ontdubbeld, eerst in Frankrijk en Italië, Spanje volgt pas veel later. Ook word de snaarspanning verhoogd. Ze noemen het de zes snarige romantische gitaar.

 

In de negentiende eeuw worden er mechanische stemschroeven aan toegevoegd, en rond 1884 bouwt Antonio de Torres Jurado de eerste gitaar die qua vorm en bouwprincipes maar weinig meer verschilt van de klassieke gitaar zoals wij die nu kennen.

 

Niet alleen in Spanje maar in de meeste West-Europese landen werd dit instrument bespeeld in aristocratische kringen waar overigens meer gewaardeerd werd dan in Spanje zelf. Gitaristen zoals Robert de Visée en Francesco Corbetta waren vast verbonden aan het hof van Lodewijk XIV. Hun muziekbundels werden opgedragen aan de koning, die net zoals zijn dochters, zelf ook een ervaren gitaar speler was.

 

In de 18 eeuw waren wenen en parijs de belangrijkste gitaarcentra waar gitaarvirtuozen zoals Mauro Giuliani en Fernando Sor actief waren.

 

De hedendaagse gitaartechnieken zijn volledig gebaseerd op het werk van gitaristen zoals Francisco Tarréga en Emilio Pujol.

 

In de twintigste eeuw hebben in spanje de klassiek geschoolde gitaristen Andrés Segovia  en Narciso Yepes gevold door Alexander Lagoya en Ida Presti in Parijs en Julian Bream en John Williams in Engeland voor de grootste doorbraak gezorgd. Ook het Concierto de Aranjuez van de componist Joaquín Rodrigo is bij een groot publiek bekend.


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld
Like ons op Facebook
Google +
Linkpartners
IETS VOOR JOU?
Linkpartners